Jdi na obsah Jdi na menu
 


Socializace je dnes hodně omýlaný a diskutovaný pojem. Téměř každý majitel psa bohužel stále často vůbec neví, co to znamená a co si hlavně pod tímto pojmem představit. 
Socializace neboli zespolečenštění je to nejdůležitější, co musíte po pořízení svého pejska řešit a to hned a na nic nečekat. Měli byste taky řešit tzv. presocializační fázi, která probíha u chovatele a tudíž ji nemůžete moc ovlivnit. Ovlivnit ji lze pouze správným výběrem chovatelské stanice! Zajímejte se tedy, jak je vaše štěňátko od narození do doby odběru socializováno! 
Pokud presocializační fázi a socializaci mezi druhým a čtvrtým měsícem podceníte, s velkou pravděpodobností se budete setkávat s problémy, kterým šlo předejít. Pokud už máte pejska staršího čtyř měsíců, neházejte flintu do žita, lze pracovat v tomto směru s jakýmkoliv psem, nicméně výsledek je závislý na individualitě vašeho psa a v nemalé míře na vaší práci s ním...
Jsem si vědoma důležitosti této problematiky a proto při prvních lekcích vysvětluju, co a jak udělat, aby z vašeho štěňátka vyrostl socializovaný pes, který bude ovladatelný v jakékoliv životní situaci. Proto mé lekce probíhají na různých místech a na jen na jednom oploceném prostoru. Také proto zařazuju skupinové socializační lekce a také proto se nejen na svých intenzivních akcích věnujeme navozování stresových situací pro vašeho psa, aby na to byl zvyklý a nemohlo ho pak nic rozhodit.
A kdo se pozastavuje nad pojmem stresové situace, tak pro ty mám slogan: "Pokud nebudete "stresovat" svého psa do půl roku jeho života, potom bude ve stresu celý život a vy s ním! " a to přeci nechcete :-) !
Pes se musí umět chovat v provozu, ruchu, v situacích a místech, kde je velký počet lidí, na dovolené v hotelu, v restauraci, ale i k ostatním zvířatům (koně, krávy a pod) a to vše se musí opakovaně nacvičovat. Lekce se ale také zaměřuje na ovladatelnost psa ve společnosti ostatních i na volno pobíhajících psů.
Jezdíme na člunech, paddleboardech, ve vlaku, na eskalátorech, vozíme je v nakládacím prostoru, v autobusu, chodíme s nimi na veterinu, do truhlářské dílny, do restaurací, kaváren, do centra města, na trhy, na rozhledny, ke koním a pod. Na táboře a o víkendech děláme ptákoviny, u kterých hraje hudba, nebo se tančí, stříká voda a pod. 
Taky jsem si všimla, že vypíšu-li lekce na určité téma, hodně lidí říká, že zrovna toto nepotřebují nebo umí. Jenže ono nejde moc o téma nebo jestli zrovna toto budete v životě potřebovat, jde o rozmanitost a přípravu psa na cokoliv, co vám život přinese. A taky například autobus s námi nebude to samé jakou autobus ve veřejné dopravě, tzn. lekce "šperkuju", aby pak normální život pro psa byl hračkou...
Hodně lidí se pozastavuje nad tím, jak to, že můžu své psy brát kamkoliv, na dovolené, na různé kurzy, přednášky, na party, na oslavy. Jaktože s námi může jezdit na dovolené na výlety rychlým motorovým člunem. A jaktože v těch situacích a místech jsou klidní. Keiruška nás doprovází všude. Nerozhází ji opravdu nic. Neomezuje nás vůbec a je to právě důslednou socializací. Je opravdu velmi málo míst, kam ji neberem. Například wellness :-D. I když vlastně v Itálii v přírodních termálech v Saturnii, kde je teplota vody 37°C, se s námi normálně koupala. 
20230922_184942.jpg20231005_143307.jpg20230922_191909.jpg
 
 
 
 
 
Pokud budete s námi socializovat, nebude to pro vás taky žádný problém...
Socializační lekce se vypisují v průběhu roku opakovaně s různým zaměřením, většinou trvají 1,5-2 hodiny. Někdy ale vypisujeme delší socializační akce, třeba víkend na horách, nebo vlakem někam a zpět pěšky a pod.
 
 
 

Náhledy fotografií ze složky socializace